• 3 tips om Whatapp Business in te zetten voor jouw bedrijf
3 tips om Whatapp Business in te zetten voor jouw bedrijf


Enkele jaren geleden kwam Whatsapp met de volgende belofte: bedrijven beter laten communiceren met hun klanten via Whatsapp. Inmiddels is Whatsapp deze belofte nagekomen. Ze zijn namelijk gekomen met de Whatsapp Business-app.

In deze blog zal ik enkele belangrijke vragen over deze nieuwe app beantwoorden. 

  • Waarom zou je de Whatsapp Business als bedrijf willen inzetten? 
  • Wat heeft je bedrijf hieraan? 
  • Wat zijn de verschillen met de persoonlijke versie van Whatsapp. 
  • Wat zijn de voor- en nadelen voor jouw bedrijf? 
  • En last but not least wat zijn de belangrijkste mogelijkheden voor jouw bedrijf?

Ik sluit sluit af met drie handige tips om meer uit meer uit de Whatsapp Business-app te zetten.

Waarom zou je als bedrijf communiceren via Whatsapp?

Op het grootste deel van de mobiele telefoons in Nederland staat Whatsapp. Het voordeel tegenover veel andere communicatiekanalen is dat Whatsapp laagdrempelig is en je persoonlijke gesprekken met klanten kunt aangaan.Door als bedrijf Whatsapp te gebruiken verlaag je dus de drempel om contact op te nemen met jouw bedrijf.

Tot voor kort was het lastig om als bedrijf Whatsapp in te zetten. Door de nieuwe business-app wordt nu de mogelijkheid geboden voor MKB-bedrijven om makkelijk met hun klanten te communiceren via Whatsapp. Door gebruik te maken van Whatsapp Business worden persoonlijke Whatsapp profielen niet meer gebruikt voor zakelijke communicatie, wat de uniformiteit ten goede komt.

Mogelijkheden van Whatsapp Business

In de Whatsapp Business-app zitten verschillende mogelijkheden die je niet terugvindt in de persoonlijke versie van Whatsapp. Hierbij moet je denken aan het kunnen aanmaken van een bedrijfsprofiel, statistieken van berichten bekijken, het instellen van een afwezigheidsmelding en de ondersteuning voor vaste nummers. Deze extra functionaliteiten maken Whatsapp Business bij uitstek geschikt voor het MKB.

3 tips

Om snel aan de slag te kunnen met Whatsapp Business is het verstandig om enkele dingen in te stellen.  

Tip 1: Stel je bedrijfsprofiel in.

De eerste tip is om een bedrijfsprofiel aan te maken op Whatsapp business. Door het aanmaken van een bedrijfsprofiel weten mensen wat je precies doet, wat de openingstijden zijn en kun je ook je bedrijfslogo tonen. Door gebruik te maken van een bedrijfsprofiel zorg je ervoor dat als je communiceert via Whatapp Business, je duidelijk laat zien dat je als bedrijf communiceert. Door het opstellen van een bedrijfsprofiel zorg je voor een uniforme uitstraling waardoor je communicatie begrijpelijker wordt voor klanten.

Het maken van je bedrijfsprofiel gaat door op de 3 puntjes in de rechterbovenhoek te te klikken van de app > instellingen >  bedrijfsinstellingen > profiel.

Tip 2: Activeer een afwezigheidsmelding

Soms lijkt het of je 24/7 bezig moet zijn met communiceren via je smartphone. Whatapp Business biedt gelukkig de mogelijkheid om een afwezigheidsmelding in te stellen. Hierdoor krijgen mensen bijvoorbeeld buiten kantoortijd automatisch een bericht zodat je een minder grote kans hebt dat je tijdens je afwezigheid klanten misloopt.

Het aanmaken van een afwezigheidsbericht doe je via: Bedrijfsinstellingen > Afwezigheidsbericht > Schakel de lichtschakelaar in en verander het bericht in een bericht dat past bij het bedrijf. Geef daarna onder het kopje tijden aan wanneer je het automatische bericht wil laten verzenden. 

Tip 3: Snelle antwoorden

Je kunt standaard berichten instellen in de app waardoor je snel kunt reageren op klanten. Hierdoor bespaar je tijd en zorg je ervoor dat je snel de juiste berichten kunt sturen.

Nog meer mogelijkheden

Whatsapp Business biedt nog meer mogelijkheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de desktopversie van Whatsapp zodat je op je computer berichten naar klanten kunt sturen of het taggen van klanten zodat je de communicatie voor jezelf helder houdt. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om Whatsapp Business te koppelen aan je vaste nummer. De verwachting is bovendien dat de mogelijkheden die Whatsapp Business biedt de komende tijd worden uitgebreid. Hou daarom de officiële pagina van Whatsapp Business in te gaten en kijk regelmatig op onze blog.

Whatsapp Business downloaden

Op dit moment is de Whatsapp Business-app alleen beschikbaar op Android. Ga aan de slag met de Whatsapp Business door hem gratis te downloaden.